Ogólna charakterystyka zawodu:
Cykl kształcenia w zawodzie elektryk trwa 3 lata na podbudowie szkoły podstawowej. Wszystkie przedmioty (ogólne i zawodowe) odbywają się w szkole.
Uwielbiacie spędzać godziny w kuchni tworząc nowe przepisy na przepyszne i pięknie wyglądające ciasta i torty?
Cukiernik to zawód, w którym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów i dostosowania ich do okoliczności. Dobry cukiernik będzie umiał realizować swoje autorskie pomysły, stąd to zawód dla ludzi pomysłowych i odważnych. Osoby na tym stanowisku zajmują się produkcją wszelkiego rodzaju słodkich wyrobów: ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków czy lodów. Nauka trwa tylko trzy lata. Mamy dobrze doposażoną pracownię, a umiejętności nabywasz u nas na miejscu.
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie cukiernik posiada umiejętności:
ü wytwarzać wyroby cukiernicze (ciasta, torty, wyroby czekoladowe, lody, cukierki, pieczywo cukiernicze, chałwa, sezamki)
ü projektować i wykonywać dekoracje wyrobów cukierniczych
ü obsługiwać maszyny stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych
Absolwenci szkoły po uzyskaniu tytułu cukiernika mogą być zatrudnieni w:
ü ciastkarniach
ü cukierniach
ü zakładach przemysłu cukierniczego
ü zakładach gastronomicznych oraz innych zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze
może także podejmować działalność gospodarczą na własny rachunek
Dokumenty (pliki) można odczytać za pomocą programu Adobe Reader.
Program można pobrać klikając na link tutaj lub bezpośrednio ze strony producenta tutaj