Ogólna charakterystyka zawodu:
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw. Nauka trwa tylko trzy lata. Mamy dobrze doposażoną pracownię, a umiejętności nabywasz u nas na miejscu.
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz posiada umiejętności:
ü przechowywać żywność
ü sporządzać potrawy i napoje
ü wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwenci szkoły po uzyskaniu tytułu kucharza mogą być
zatrudnieni w:
ü restauracjach
ü hotelach
ü barach
ü pabach
ü barch
ü jadłodajniach
ü placówki typu fast food
Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem.Dokumenty (pliki) można odczytać za pomocą programu Adobe Reader.
Program można pobrać klikając na link tutaj lub bezpośrednio ze strony producenta tutaj