Kucharz

Ogólna charakterystyka zawodu:

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.

Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw. Nauka trwa tylko trzy lata. Mamy dobrze doposażoną pracownię, a umiejętności nabywasz u nas na miejscu.

                Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz posiada umiejętności:

ü  przechowywać żywność

ü  sporządzać potrawy i napoje

ü  wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.


        Absolwenci szkoły po uzyskaniu tytułu kucharza mogą być zatrudnieni w:

ü  restauracjach

ü  hotelach

ü  barach

ü  pabach

ü  barch

ü  jadłodajniach

ü  placówki typu fast food

Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem.

Obsługa dokumentów

Dokumenty (pliki) można odczytać za pomocą programu Adobe Reader.

Program można pobrać klikając na link tutaj lub bezpośrednio ze strony producenta tutaj

Zespół Szkół Zawodowych w Żarnowie
ul. 17-go Stycznia 15, 26-330 Żarnów, tel/fax: 44 736 14 66, tel: 44 757 80 83, e-mail: zszzarnow@poczta.onet.pl
Copyright by www.zszzarnow.republika.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.