Ogólna charakterystyka zawodu:
Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten w sposób profesjonalny kształcony w naszej szkole pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Podsumowując te umiejętności można
stwierdzić, że zapraszamy młodzież do naszej szkoły na
stanowisko menadżera gastronomii, który znając wszystkie działy
gastronomii i potrafiąc pracować na stanowiskach pracy w tych
działach ma wiedzę umożliwiającą mu zarządzanie pracownikami w
obiekcie hotelowym lub w firmach cateringowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje
wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań
kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i
organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć
okolicznościowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Zajęcia odbywać się będą w pracowniach gastronomicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilku godzinnych podczas, których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie konsumuje je.
Wszystkie zajęcia praktyczne realizowane są
od wielu lat w restauracjach i hotelach na terenie województwa
śląskiego. Młodzież podczas praktyk miesięcznych ma możliwość
wyjazdu w Beskidy do hoteli, na Mazury lub nad morze. Nadmienić
należy, że od wielu lat szkoła prowadzi programy Leonado da
Vinci w ramach których organizowane są praktyki zagraniczne dla
młodzieży całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Szkoła organizuje praktyki w kraju i za granicą w hotelach 3, 4
i 5 gwiazdkowych.
Absolwent tego kierunku może podejmować pracę w:
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Dokumenty (pliki) można odczytać za pomocą programu Adobe Reader.
Program można pobrać klikając na link tutaj lub bezpośrednio ze strony producenta tutaj